Hatay Ekspertiz

Hatay Ekspertiz

Hatay Ekspertiz

İkinci el bir araç sahibi olmak istediğiniz takdirde, size ilk önerilecek şeylerden biri ekspertizdir. Ekspertiz; expert kelimesinden ortaya çıkmıştır. Eksper; o konuda teknik bilgisi olan kişi anlamına gelen bir kelimedir. Hatay ekspertiz ise, teknik cihazlarla araç ustalarının otomobilleri detaylı inceleyerek, görüşlerini rapor olarak aktarması anlamına gelmektedir. İlanlarda birçok ikinci el araç hatasız, boyasız olarak sergilenmektedir. Araç her ne kadar dışarıdan sorunsuz gibi gözükse de, aracın gözüktüğü gibi çıkmaması sık karşılaşılan bir durum oluyor. Arabanın herhangi bir parçası, kaza ya da darbeden dolayı değişmiş olabilir, bu da ileride araç sahibine masraf çıkarabilir. Oto ekspertizin ne olduğunu hakkında fikir sahibi olduk, peki oto ekspertiz işlemleri neleri kapsar? Birlikte bunları inceleyelim.

Oto ekspertiz kapsamında neler yapılır?

  • Aracınızı bir ekspertiz firmasına götürdüğünüz takdirde, aracınızın herhangi bir kaza kaydı olup olmadığı kontrol edilir. Kayıt olmasa bile aracınızın hasar alıp almadığı, kaportasında boyanan ya da değişen aksam olup olmadığı kontrol edilir.
  • Motor gücü ölçümü, sürtünme kayıpları, tork ölçümü, şanzıman aralık ölçümü, tekerlek gücü, yol simülasyonu ölçümleri yapılır.
  • DYNO kontrolü ile aracın hız gösterge hata oranını belirlemektedir.
  • Yol simülasyonu ile araç yolda gidiyormuş gibi hareket ettirilir. Bu sayede diğer ölçümler de yapılarak, motorun bir devirde ne kadar güç ürettiği ve bu gücün ne kadarını hangi bölümlere dağıttığı analiz edilir.
  • Son olarak fren testleri yapılarak, aracın güvenli olup olmadığı test edilir. Aracın standart ve el freni olarak testleri ayrı yapılmaktadır.

Oto Ekspertiz Hizmetleri Neleri Kapsar?

Araç dosya sorgulama

Alacağınız ya da satacağınız aracın geçmişini sorgulamak amacıyla yapılır. Yani araç daha önce bir kazaya karışmış, tutanak tutulmuşsa bu sizlere dosya olarak verilmektedir.

Muayene

Yapılan ön muayene sayesinde; TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilecek periyodik muayenesinden önce, orada yapılacak işlemler yapılarak eksikler belirlenir. Bu sayede ortaya çıkabilecek eksikler göz önüne serilir.

Kaporta Boya Ekspertizi

Kaporta boya ekspertizinde aracın şasi kontrolü gerçekleştirilmektedir. Aracın aksamlarından; ön-arka panel, gövde, mikron boya, çamurluk, kapı, bagaj, tavan, kaput, iç direk, havuz sacı, podye sacı ve tampon travers kontrolleri detaylı yapılarak, analiz elde edilir. Bu sayede alacağınız araç için net bilgiler alabilirsiniz.

Alt Ön Mekanik Ekspertiz

Alt ön mekanik ekspertizinde aracın motor kayışları, el freni halatları, direksiyon kutusu, yakıt deposu kaçak kontrolü, diferansiyel, şanzıman, motorun yağ sızdırmazlık kontrolü, transmisyon, arazi şanzıman dört çeker, ön takım, salıncak burçları, akslar, rot kolu, fan ve radyatör kontrolleri yapılır.

Motor Ekspertizi

Aracın motor ekspertizinde; motor koruyucu kapağı, elektrik tesisatı, kablo kontrolleri, soğutma suyu hortumu, sızdırmazlık kontrolü, klima boruları, motor yağı kontrolü, motor ısı ses, izolasyon kontrolü, hidrolik direksiyon boru, kaçak kontrolü, hidrolik yağı, akü kontrolü, fren, antifiriz, şanzıman ve diferansiyel yağı kontrolü yapılır.

İç Kondisyon Ekspertizi

İç konsol, el freni kolu, direksiyon, torpido, korna, teyp tuşları, koltuk ısıtma, silecekler, far kolu, emniyet kemeri, klima, ızgaralar, camlar, ayna motorları, döşeme ve aksesuarlar kontrol edilir. Mevcut deformeler varsa raporda belirtilir.

Yanal Kayma

Aracın denge mekanizması yani, ön ve arka dingillerin rot ayarları yapılır. Düz bir yolda giderken direksiyon bırakıldığında aracın sağa-sola çekişi ölçülür. Aks boşluklarının doğru bir şekilde ilerleyip ilerlemediğine ve aracın yol tutuşu ile alakalı olarak sağlamlık açısından oldukça önemli bir testtir.

Fren Testleri

Otomobilin en önemli olan, sorunsuz olması gereken kısım frenlerdir. Fren diski, fren balataları, fren kaliperi, fren servosu ABS, park fren kontrolleri, el freni kontrolleri yapılır.

Süspansiyon Testleri

Viraj demiri, salıncak, rot mili, rot başı, tekerlek bilyaları, aks mili, kardan mili, amortisörler ve yaylar kontrolden geçer. Bu sayede amortisörler ve yol tutuşuyla alakalı sorunlar ortaya çıkar.

DYNO Test (Dinamometre – Kuvvet Ölçer)

Arabanın beygir gücünü ve torkunun ölçülme adımıdır. DYNO testi motor performansını kompresyonunu rapor eder, veriler karşılaştırılarak, motorun yorgunluğu hakkında bilgi verilir. Dinamometre ile yapılan testler aracın; şanzıman kontrollerine cevap verir. Vites geçiş aralıkları, vuruntular tespit edilir. Bu sayede sürüş deneyimi daha güvenilir olur.

Elektronik Kontrolleri

Tüm kontroller gibi, elektriksel aksanların da kontrole güvenli bir sürüş için ihtiyacı vardır. Arabanın anlık kilometresi, hava yastığı ikazları, merkezi kilit elektronik ünitesi, ısıtma, aktif ve pasif arıza kayıtları, araç geçmiş arıza kayıtları, gösterge paneli elektronikleri, akü, beyin, OBD, ABS, EBD, ESR, ASR, DSC, ABD kontrolleri detaylı bir şekilde yapılır.

Üst